Als ik in de nacht met de thermische kijker op zoek ben naar naar uw ratten kom ik ook ander dieren tegen die bezig zijn met hun leven. Ze doen een tukkie op een tak, zijn op zoek naar eten, hangen en beetje rond of proberen voor (hun) nageslacht te zorgen.
Hieronder laat ik je zien wat ik zoal tegen kom. Het zijn opnamen met de thermische kijker waar ik de ratten mee probeer te vinden. Deze opnamen zijn meestal in Rad Hot en soms in de andere weergave mogelijkheden White Hot, Black Hot of Fusion. Daarnaast kunnen de opnamen zijn gemaakt met de richtkijker en die zijn altijd in monochrome grijstinten en er staat een richtkruis in beeld.
De vele, vele uren turen door de thermisch kijker terwijl er niets bijzonders is te zien bespaar ik je.
Muskusrat
Datum 29-10-2024. Stilletjes liep ik het betonnen landpad af en stapte voorzichtig over het schrikdraad om vanaf het weiland de achterkant van de sleufsilo's te kunnen zien. Daar houden ratten zich vaak op.
Met de thermische zoeker zag ik iets oplichten. Toch leek het niet op een bruine rat, die kleuren duidelijker op. Toen door de richtkijker met infrarood licht kijken. De snuit was ook wat stomper. Vervolgens komt er een veldmuisje langs de slootkant aan gelopen en een muskusrat rent er achteraan. Even later kom hij terugzwemmen. Heeft hij dat muisje wel of niet gevangen? Ik kan het niet goed zien. Ze staan omschreven als planteneters, maar waarom toch achter die muis aan gaan?
Bunzing
Datum 26-07-2024. De bunzing had mij sneller door dan ik hem. Is dit wel een bunzing werd mij gevraagd. Dat het een marterachtige is weet ik zeker aan de manier van lopen.
Bij een bunzing is de staart ongeveer 1/3e van de lichaamslengte zoals op de video te zien is. Bij een boom- of steenmarter is dat bijna de helft. De boom- en steenmarter hebben ongeveer de grootte van een slanke huiskant, maar heeft veel kortere poten. De steenmarter komt (nog) niet voor ten noorden van Utrecht. De marter op de video is nog beduidend dunner dan een slanke kat.
De marter op de video is te groot voor een wezel of hermelijn. Een otter of een das is veel groter. Blijft er nog over een Europese nerts die is echter in Nederland uitgestorven.
Misschien is het een Amerikaanse nerts. Het is een exoot die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Ze zijn in de Nederlandse natuur gekomen door ontsnappingen uit nertsenfokkerijen.
Haas zoogt jong
Datum 08-05-2024. Tussen eind januari en oktober werpt de moer (vrouwtjes haas) na een draagtijd van 6 weken vier keer een nest jonge haasjes. Gemiddeld zijn dat 11 jongen per jaar.
De jongen worden geboren met de oogjes open en zijn volledig behaard. Deze geboorteplek verlaten ze al na één of enkele dagen Ze komen daar echter elke dag terug ongeveer drie kwartier na zonsondergang De moer komt meestal een kwartiertje later om ze te zogen, totdat de haasjes ongeveer een maand oud zijn.
De moer kwam hier om 23:00 uur haar jong opzoeken. Zonsondergang was hier om 21:15 uur. Prachtig was te zien hoe voorzichtig moer is bij de benadering van haar jong.
Boksende hazen
Datum 21-03-2024. Hazen kunnen zich het hele jaar voortplanten behalve in oktober en november. De grootste activiteit voor het paren is in de maanden februari t/m mei.
Half maart was ik op de grens van Zuid-Holland en Utrecht ratten aan het bestrijden toen mijn aandacht getrokken werd door hazen die aan het grazen waren. Het leek er allemaal zo vredig aan toe te gaan totdat de hazen boksend tegenover elkaar stonden. Staand op hun achterpoten sloegen ze met hun voorpoten naar elkaar waarbij er rake klappen werden uitgedeeld. Dit ging door tot het vrouwtjeshaas (moer) het hazenpad koos en door het mannetjeshaas (ram) werd achtervolgd. Een nogal ruw liefdesspel om tot paarvorming te komen. De moer bokst de ram weg als ze niet gediend is van zijn avances.
Een paartje blijft gewoonlijk het hele seizoen bij elkaar maar vaak vindt de paarvorming plaats voor meerdere jaren. Ook rammen boksen onderling waarbij de verliezer de aftocht blaast.
Eten katten ratten?
Datum 11-03-24. Slechts sommige katten eten ratten. De eerste kat op de video had kleine jongen en heeft zelf de rat opgegeten. Met jongen vangen katten veel meer dieren. Bij hetzelfde bedrijf was ik eerder geweest en toen kregen de katten in de avond te eten op een dienblad en toen kwam er rat tussen de 13 erfkatten mee eten. Deze katten keken niet op of om naar de rat.
De tweede kat op het filmpje pakte de kleinste rat en heeft hem opgegeten. Later op de avond was nog een tweede kleine rat weg. De grote ratten heeft ze laten liggen.
Veel katten hebben het te goed bij de eigenaren en gaan de risico's niet aan om en grote rat te vangen. Als katten jongen hebben dan zijn ze wel feller.
Een hond heb ik nog nooit een rat zien opeten. Ze kunnen wel heel fanatiek zijn in het vangen van ratten.
Noordse woelmuis
Datum 20-12-23. Met de thermische kijker was ik op zoek naar ratten en zag een stipje rood oplichten. Het leek alsof er een jonge rat in de slootkant heen een weer liep. Toen ik mijn persluchtgeweer op de schietstok had geplaatst en het dier gevonden had onder infraroodlicht bleek het een muis te zijn die net achter het erf in planten zat en heen en weer zwiepte in de wind. Gezien de bouw van de oren, gedrag (klimmen in planten) en de omgeving (grassen en bij water) is is het hoogstwaarschijnlijk een Noordse woelmuis. Toch knap dat zo een klein diertje (15-103 gram) weet te overleven in de kou, wind en regen.
Vossen
Datum 16-11-23. Een vos is maar weinig groter dan een grote huiskat. Hij lijkt zo groot door zijn lange vacht en dikke staart. Deze opname is half november gemaakt en dat heeft de vos al zijn wintervacht en lijkt de staart bedrieglijk groot.
Een vos weegt niet meer dan 3 1/2 tot maximaal 10 kg. Het mannetje, de rekel, is de grootste van de twee geslachten. Toen de vos mij tot 15 m was genaderd had hij me in de gaten en schoot weg de struiken in. Helaas staat het laatste deel er niet op omdat ik kennelijk per ongeluk de opname stil had gezet.
Vossen staan beken om het roven van kippen en siervogels. De beste remedie om de vos op een natuurlijke manier bij je dieren weg te houden is om een beetje actieve waakhond te hebben. Daar zijn vossen als de dood voor.
De vos kwam zo dichtbij omdat ik in het donker doodstil en benedenwinds stond.
Hazen
Datum 12-09-23. Uit onderzoeken van Wageningen Environmental Research (WENR) blijkt dat de hazenpopulatie afneemt en dat de staat van instandhouding van de haas ongunstig is. Dit was voor de minister in 2022 reden om het jachtseizoen niet te openen voor de haas in de provincies waar de populatie een dalende trend vertoont. Dat is o.a. in de provincie Utrecht.
Eerder dit jaar heb ik in Utrecht al veel hazen gezien in de nabijheid van boerderijen. Dit jonge haas lag eerst naast de loopstal in een leger in een pol hoog gras, nu was hij aan de wandel. Een volwassen haas liep er ook rond. Kennelijk heeft het jachtverbod snel effect.
Steenuilen
Datum 26-07-23. Bij de verkenning van de boerderij liet de melkveehouder mij al de nestkast van de steenuil zien. Niet veel later zagen we het steenuiltje ook zitten maar dan in de invliegopening van de onbewoonde kerkuilenkast.
Later bij de bestrijding van de ratten heb ik de steenuiltjes vele malen gezien en gehoord. Op het landhek, op de rand van de dakgoot, op de nok van de veldschuur en als laatste zat er een te pronken op een paal. Deze opname is gemaakt met ongeladen persluchtgeweer.
De steenuilen zijn zo klein dat ze wel muizen maar nauwelijks of geen ratten kunnen vangen.
Ransuil - baltsgedrag - vleugelklappen
Datum 12-04-2023 Ik zie maar zelden zoveel uilen op één plek als dat ik hier zag. Uilen vliegen gewoonlijk geruisloos door de nacht maar deze ransuil deed naast zijn onopvallende baltsroep ook het vleugelklappen tijdens het vliegen als onderdeel van de balts. PRACHTIG.
Het klappen wordt veroorzaakt door de vleugels onder het lichaam hard tegen elkaar te slaan, waarbij het geluid ontstaat door de harde schachten van de grote slagpennen.
In de opname van hiernaast is het te zien. Eerst alles op normale snelheid en daarna delen 10 x vertraagd met toelichting. Helaas geen geluid.
Of ik ratten heb gezien? Ja, een paar en alleen in grote met gaas overdekte kippenhokken waar ze veilig zijn voor de uilen.
Steenuilen
Datum 15-03-23 Aan het begin van de verkenning stond ik nog even met de eigenaar van het melkveebedrijf te praten over waar ik het beste kon beginnen toen ik al een steenuiltje zag vliegen.
Hiernaast een opname van de twee steenuilen die later op de avond naast de boerderij zaten. Alle twee zaten ze op de houten rand van de afzetting.
De muizen die ik op de boerderij zag waren heel erg schuw. Bij het minste of geringste geluid dat ik maakte schoten ze weg. Zou dat komen door de aanwezigheid van deze uilen?
Ransuil
Datum 11-03-23 De eerste avond bij dit melkvee bedrijf had ik al uilen gehoord maar niet gezien. Die avond hoorde ik ze eerst in de verte en later ook dichterbij. Dan hoop je deze magische en geruisloos vliegende vogel door de thermische nachtkijker te kunnen zien. Hun vlucht is heel herkenbaar. Het kwam er niet van.
Deze keer hoorde ik een uil al aan het begin van de nacht en best dichtbij. Toch was het een verrassing toen ik op zoek was naar ratten maar deze uil vond. Hij zat stilletjes op een hek. Zie hiernaast de opname.
Weet jij welke uil het is? Geef een reactie onder aan de pagina. Wij denken een ransuil.
Bunzing
Datum 03-03-2023 Lees eerst dit om het filmpje beter te begrijpen.
Op zoek naar ratten kwam plots een bunzing over het pad aangelopen.
1e deel. Langs de roller verdween jij onder de bramenstruiken en raakte uit het zicht.
2e deel. Even later is de bunzing weer te zien en loop soepel tussen de scherpe bramenstuiken weer richting weiland.
3e deel. Even later is hij er weer, steekt het pad terug over en gaat de polder in. Aan het eind van het filmpje zie je dat de eend van de bunzing schrikt en de sloot in vlucht.
Koolmees - pimpelmees - zwartkop
Datum 01-03-2023 Dit is een nachtzichtopname met de richtkijker onder infrarood licht. Het vogeltje in het holletje in de knotboom wordt in monochrome grijstinten weergegeven.
Door het ontbreken van kleur is het toch moeilijk te zien welk vogeltje het is. Is het een veelvoorkomende koolmees of pimpelmees. Eigenlijk kloppen de strepen dan niet zo. Misschien is het wel een zwartkop? Maar die zijn gewoonlijk begin maart nog niet in Nederland terug uit Spanje, Marokko of Algerije.
Heeft een van de vogelaars onder jullie een idee?
Reactie plaatsen
Reacties