Gehoor van de ratten.
Ratten hebben een goed gehoor en kunnen een grote range aan frequenties waarnemen. Daar waar mensen geluiden van 16 tot 20.000 Hertz (trillingen per seconde) kunnen waarnemen kunnen ratten dat van 400 tot 80.000 á 90.000 Hertz. De oren zijn aan de zijkant van hun kop zijn geplaats en daardoor kunnen ze de richting bepalen waar het geluid vandaan komt. Tevens nemen ze waar met hun snorharen en voelsprieten en vormen ook daarmee een beeld van hun omgeving.
Al de geluidsfrequenties boven 20.000 Hertz kunnen wij mensen niet horen maar ratten wel. Ze kunnen ook ultrasone geluiden maken. Bij een frequentie rond de 22.000 Hertz is het een alarm roep. Is het in de buurt van 50.000 Hertz dan is het goed, veilig.
Rattenbestrijding en storm
Ratten gebruiken al hun zintuigen om te overleven en dan moet je onder overleven verstaan dat ze eten en drinken moeten weten te vinden en nuttigen maar ook dat ze zelf niet ten prooi vallen aan hun predatoren en zicht weten voort te planten..
Zintuigen. Als het stormt dan kunnen ze hun zintuigen toch minder goed gebruiken. Bij sleufsilo's is het gras of mais afgedekt met zeil en dat begint te klapperen, takken slaan tegen elkaar, deuren rammelen de wind maakt zelf ook herrie in hun oren. Hun snorharen en voelsprieten werken minder goed door alle extra trillingen die er zijn en hun neus werkt minder goed omdat de reukstoffen snel verwaaien. Hun predatoren hebben het natuurlijk ook moeilijker en dan zou je kunnen zeggen dat de risico's voor de rat niet groter zijn dan gebruikelijk.
Praktijk. Echter.....bij mij in de buurt loop ik in de avond nog wel eens een rondje van 3 1/2 km voor het slapen en de warmtebeeld kijker gaat vaak mee. Onderweg kom ik langs een goot kippenhok met een hele ruime uitloop en in die uitloop en omgeving zijn altijd de nodige ratten te zien. 3 á 4 zeker wel als ik even zoek. Maar bij harde wind (7 Bft) en storm (8 Bft) zie ik ze daar niet of nauwelijks buiten lopen. Zouden ze het te onveilig vinden?
Bij de rattenbestrijding is het mij ook opgevallen dat er bij storm minder ratten zijn dan je zou mogen verwachten. Daarnaast is het ook lastiger schieten. Het geweer is minder goed stil te houden én het kogeltje waait ook wat uit koers bij dwarswind al is dat tot 20-25 m afstand niet echt een probleem.
Ondanks de wind liet deze muis (+/- 20-25 gram) zich nog even zien. Het kleine diertje lijkt alle kanten op te waaien. Het verdween weer in het gras.
In de polder. Blijven alle ratten weg met harde wind? Nou dat ook weer niet. Een collega rattenjager Peter Burger uit Callantsoog zond mij deze nachtopname gemaakt met een warmtebeeldrichtkijker. Het is een flinke wind (windkracht 5) daar in de Noord-Hollandse polder en toch zie je de rat langs de waterlijn aan komen lopen. In het najaar is het waterpeil verlaagd en zie je ratten langs het kale stukje slootkant onder de vegetatie door lopen op zoek naar eten.
Hier zie je de rat aankomen in een mooi heldere warmtebeeld opname. Hier lijken de ratten zich niets aan te trekken van de stevige wind. In Noord Holland zijn ze het kennelijk gewend en trekken ze er toch op uit om eten te zoeken. Of is windkracht 5 nog niet hard genoeg?
Het gedrag van ratten. Ratten gedragen zich niet overal het zelfde. Het zijn nachtdieren en zijn actief ruim na zonsondergang tot voor zonsopkomst. Op sommige plekken waar ik ze bestrijd zijn ze toch alleen maar overdag te zien. Zo is het misschien met harde wind ook. Op de ene plek blijven ze bij storm veilig in hun hol en zitten ze de storm uit. Op een andere plek gaan ze toch lopen op zoek naar voedsel.
Reactie plaatsen
Reacties