Ratten en de ziekte van Weil

Als je in contact komt met vochtige aarde en water waar ratten zitten, kan je de ziekte van Weil oplopen. Het RIVM schrijft:  "Mensen die werken met riool, grond of oppervlaktewater hebben een grotere kans. Iemand die de ziekte van Weil heeft gehad, kan de ziekte opnieuw krijgen."

Boeren, hoveniers, zwemmers in het buitenwater, loonwerkers en watersporters, welk buitenmens loopt geen extra risico. Er zijn heel wat bezigheden of beroepen waar je met vochtige aarde, buitenwater of riool in aanraking komt. Hoe meer ratten er zitten hoe groter de kans is dat je in contact komt met de bacterie leptospirose die de ziekte van Weil kan veroorzaken. Ratten kunnen deze bacterie bij zich dragen.

De ziekte is vernoemd naar Adolf Weil, een Duits-Joodse arts die de ziekte als eerste beschreef in een artikel dat hij in 1886 publiceerde. Geboren 7 februari, 1848, in Heidelberg, Germany - Overleden 23 juli 23, 1916, in Wiesbaden. 


Emmen kampt met rattenplaag. 'Ze kunnen salmonella overbrengen en de ziekte van Weil is in opkomst'

Bron: Bram Hulzebos • 20 juli 2023, 18:00 • Drenthe


De bacterie Leptospira is de ziekteverwekker van de ziekte van Weil. Er zijn  meer 250 verschillende serovars leptospiren bekend waarbij twee aan elkaar verwante serovars leptospiren de ziekte van Weil veroorzaken.  De serovars Icterohaemorrhagiae en Copenhageni. De ziekte van Weil is een ernstige vorm van leptosporose. 

Een mildere vorm van leptospirose is de modderkoorts en wordt overgedragen door muizen. Melkerskoorts is ook een mildere vorm van leptospirose en wordt overgedragen door rundvee. 

Besmette ratten mogelijk oorzaak van zieke honden in Barendrecht, Guusje (1) overlijdt

Bron: AD Editie Rotterdam Eveline Verwater 16-01-20


Over de periode 2014 t/m 2021 werden er per jaar ongeveer 80 positieve besmettingen in de meest voorkomende servogroepen in Nederland gediagnostiseerd. Een deel van die servogroepen kan de ziekte van Weil veroorzaken. Naast deze 80 vastgestelde besmettingen zijn er vele besmettingen die niet gediagnostiseerde worden omdat de ziekte mild is en je niet naar de dokter gaat of omdat het niet onderzocht wordt. Zo kan  je de ziekte van Weil hebben en er niet ernstig ziek van worden. Dan weet je het vaak niet eens. Maar de ziekte van Weil kan ook een ernstig verloop hebben. 


“Hij had 41 °C koorts, trilde enorm en spuwde gal”: Cees loopt ‘ziekte van Weil’ op na val in riviertje

Bron: AD HLN Alissa Verwoerd, Martijn Peters 22-09-23


Waar opgelopen. Als de twee coronajaren 2020 en 2021 buiten beschouwing worden gehouden wordt iets meer dan de helft van de gevallen opgelopen in het  en een kleine helft in Nederland. Van deze gevallen is ongeveer 80% man.

Besmetting.  De besmetting vindt plaats van dier op mens en valt dan ook onder de zoönose. Bij de ziekte van Weil wordt de ziekt vooral overgedragen via de rat waarbij de leptospirose bacterie met de urine van de rat in het buitenwater of natte aarde terecht komt. Er is helemaal geen direct contact met de rat nodig om de ziekte op te kunnen lopen. Als de besmetting heeft plaatsgevonden dan is de incubatietijd 2 - 30 dagen met een piek van 7-12 dagen. Het is daardoor ook vaak moeilijk te achterhalen wanneer en waar het is opgelopen als er op veel verschillende plekken gewerkt of gerecreëerd wordt.  

Sporters in ziekenhuis na zwemmen in open water

Drie Amersfoortse triatleten zijn vorige week met spoed opgenomen in het Meander-ziekenhuis, nadat ze besmet waren met de ziekte van Weil.

Bron AD Leo de Vries 25-08-16


Besmettingsroute. Leptospiren leven in de nieren van de gastheren (ratten bij de ziekte van Weil) en worden uitgescheiden met de urine. Als het warm  (28-30 graden Celsius) en vochtig is kunnen ze weken tot wel maanden buiten het lichaam van de gastheer overleven. Zo kunnen besmettingen gemakkelijk plaats vinden op boerderijen in het melklokaal als daar in de nacht ook ratten lopen om restjes voer uit de koerenvoerbak te eten. Het is een plek waar het altijd vochtig is en in stallen is het altijd wel warmer dan de omgeving. De besmetting kan het lichaam in komen via wonden, slijmvliezen en mogelijk de weke huid. Het kan ook via aërosolen, hele kleine luchtdruppeltjes, bij het met de hogedrukspuit schoon spuiten van schuren en stallen.

Mens-op-mens overdracht is zeldzaam maar is beschreven via seksueel contact, via de placenta of via de moedermelk. 


Politieman overlijdt aan ziekte van Weil

LEEUWARDEN (ANP) - Een 57-jarige medewerker van de waterpolitie is op 19 juni overleden aan de ziekte van Weil. Dat meldde het expertisecentrum voor de ziekte van Weil van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam donderdag.

Bron: Leeuwarder Courant. 26 juni 2008, 17:53


Geheel Nickerie wordt schoongemaakt vanwege heersende ziekte van Weil

De komende dagen zal er een grote schoonmaakactie worden uitgevoerd in geheel Nickerie vanwege de heersende ziekte van Weil in het district.

Bron: Waterkrant .6 jul 2022


Symptomen. De symptomen van de ziekte van Weil zin initieel een  plotseling hoge koorts van wel 39-40 graden, koude rillingen, buikpijn, braken, spierpijn (vooral in de kuiten), hevige hoofdpijn. Veel van deze verschijnselen hebben lijken ook op die van een serieuze griep. Onderscheidend is de spierpijn in vooral de kuiten. Daarna zijn de verschijnselen het geel zien van de huid en het oogwit, nieren die slecht gaan werken, bloedingen in de huid & rode vlekken op de benen. Omdat er initieel de symptomen bij de ziekte van Weil grote overeenkomst hebben met een flinke griep wordt de ziekte van Weil vaak pas laat juist gediagnostiseerd. 

Beloop van de ziekte. 

* 1 op de 100 gevallen leidt tot ernstige Leptospirose met als gevolg een ziekenhuisopname met de ziekte van Weil.

* 10% van de ernstige gevallen is levensbedreigend waarbij orgaanfalen optreedt. 

* Ongeveer 3% van alle meldingen in Nederland heeft een dodelijke afloop. 

Wat te doen om te voorkomen dat je de ziekte van Weil oploopt. (volgens het RIVM)

  • draag rubberen handschoenen en laarzen bij contact met water of grond wanneer er ratten zijn gezien;
  • dek wondjes af voordat je in contact komt met aarde en water in de natuur;
  • was de handen met water en zeep na contact met aarde of oppervlaktewater;
  • zwem alleen in een zwembad of veilige zwemplassen. De Provincie wijst plassen aan waarin mensen kunnen zwemmen. Dat staat op borden die bij de zwemplas staan;
  • laat geen voedsel of afval achter bij zwemplassen. Ratten kunnen hier op af komen;
  • laat ook geen voedsel of afval in de tuin liggen;
  • zie je ratten in jouw buurt? Bel dan de gemeente. Zij kunnen helpen;
  • werk je met grond, riool of oppervlaktewater? Draag dan tijdens je werk beschermende kleding. Bescherm je ogen met een bril en je neus en mond met een kapje. Draag rubberlaarzen en handschoenen;
  • daarnaast is er ook een vaccinatie beschikbaar.

Wat doe ik om te voorkomen dat ik de ziekte van Weil oploop bij de rattenbestrijding..

  • ik draag van begin tot eind eenmalig te gebruiken Nitrile extra sterke handschoenen;
  • als ik een wondje op mijn handen heb dan plak ik er een sluitende pleister over;
  • tijdens het jagen zit ik niet met mijn handen aan mijn gezicht, ook niet als het kriebelt;
  • na afloop ontsmet ik mijn handen met Dettol;
  • liefst voor vertrek maar anders direct bij thuiskomst maak ik mijn laarzen en andere spullen schoon.

Twee gevallen van ziekte van Weil

Dat dit geen theoretisch verhaal is blijkt wel uit het feit dat ik het afgelopen jaar al bij twee agrariërs ratten ben wezen bestrijden die in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest met de ziekte van Weil.

  • Bij de 1e werd in eerste instantie de ziekte van Weil niet gediagnostiseerd omdat er geen koorts optrad. Later in de week toen hij geel werd van het slecht functioneren van zijn nieren en lever werd de ziekte van Weil vastgesteld na IC opnamen in het ziekenhuis.
  • In het andere geval was er ook sprake van een late diagnose toen de agrariër zelf dacht dat het griepje wel over zou gaan. Toen hij na een week zoveel spierpijn had en beroerd was dat hij niet meer uit bed kon komen werd contact opgenomen met de huisarts. Omdat hij zo verzwakt was is hij met de ambulance afgevoerd na het ziekenhuis. Na een collega op de 3e dag op bezoek kwam en de ziekte van Weil suggereerde werd de diagnose snel gesteld. 

Beide zijn pas na maanden volledig hersteld.

Inspiratie & bron. Huisarts Renee van Lierop met haar presentatie op de ALV ERaNed najaar 2023

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.