Bruine rat
Een bruine rat is een uitstekende zwemmer en wordt ook wel aangezien voor de woelrat (waterrat) die ook uitstekend kan zwemmen maar een stompere snuit en een dikke, ruige, glanzende vacht heeft. Hoe goed bruine ratten kunnen zwemmen is te zien in deze video opnames die ik tijdens bestrijding van ratten heb gemaakt.
Zomer- en winterwaterpeil
Bruine ratten maken hun holen en nesten vaak in de slootkant tussen de wortels van struiken en onder de laaghangende takken. De ingang van hun nest is dan uit het zicht en bij het verlaten van hun hol zijn ze niet direct zichtbaar voor predatoren. Om hun voedsel te zoeken gaan ze vaak de slootkanten langs. Bij wisselende waterhoogtes is er een kleine rand langs de waterkant niet begroeid omdat deze bij een hogere waterstand onder water staat en de planten daar niet tegen kunnen.
In de veenweidegebieden zie je dat goed als in september in het buitengebied de waterstand geleidelijk van het hogere zomerpeil (-2,38 mNAP) naar het lagere winterpeil (-2,45 mNAP) wordt gebracht zoals in de Westbroekpolder te Zoeterwoude. De hoogheemraadschappen doen dat altijd geleidelijk om schade aan de oevers te voorkomen. In maart wordt het hogere zomerpeil weer ingevoerd. Veel leven speelt zich af op de overgang van water naar land en in de polder is dat niet anders. De ratten maken daar gebruik van en zoeken op deze overgang hun voedsel.
Ratten in de slootkant
De ratten lopen bij dit lagere waterpeil langs het kale strook grond langs de waterlijn en proberen daar hun maaltje bij elkaar te scharrelen. Met de thermisch kijker zie je de ratten dan langs de waterlijn al van een 100 meter of verder aankomen. Afgelopen week was ik bij een boerderij waar ze de laatste tijd last hadden van een paar grote ratten in de buurt van de stal met kalveren, bij de sleufsilo en de paardenstal. Bij aanvang ben ik op aanwijzing van de boer eerst daar een poosje aan het zoeken geweest naar de ratten maar heb er niets gevonden.
Vervolgens ben ik buitenom het erf gelopen en zag al snel dat de ratten zich in de slootkant ophielden. Deze sloot loopt langs de paardenstal, sleufsilo en kalverstal. In een half uur tijd heb ik er 7 geschoten. Eerst twee grote volwassen ratten die langs de waterlijn liepen daarna 5 jongen die allemaal 20 meter verder op dezelfde plek vanuit het nest onder de bramenstruiken vandaan kwamen en naar de waterlijn gingen voor het lessen van de dorst om vervolgens op zoek te gaan naar eten. Dit doen ze eerst langs de slootkant en later als het rustiger op de boerderij wordt ook op het erf.
Hiernaast de twee volwassen ratten die in de slootkant liepen langs de waterlijn. De opname is gemaakt met de thermische richtkijker. De reflectie van de warmte van de rat zie je in het water. De tweede rat komt even later kijken en snuffelt aan de eerste rat die ik geschoten heb en nog in het water ligt. Deze twee opnames zijn in de weergavemodus "white hot" wat aangeeft dat de warme objecten in de kleur wit wordt weergegeven.
Bronnen: Hoogheemraadschap Rijnland - Rijkswaterstaat (Normaal Amsterdams Peil) - Zoogdierenvereniging
Reactie plaatsen
Reacties