Ratten bij de maiskuil

Dit was het WhatsApp-bericht dat ik in de loop van de middag ontving. Meteen maar even gebeld om beter te vernemen hoe dringend en wat er precies aan de hand is. Een spoedig bezoek is nodig. De ratten eten zich door het afdekzeil en het landbouwplastic heen een weg naar de mais. In een korte tijd hadden ze er al 7 gaten in gevreten.

"Adrie heb je binnenkort nog tijd om ratten te schieten. Ze zitten bij de maiskuil."

Aankomst.

Bij aankomst zie ik ze direct al op de maiskuil lopen. De ratten komen links onder het struikgewas en brandnetels vandaan, zekeren even op de betonnen rand van de sleufsilo met mais om te zien of het veilig is en lopen over het afdekkleed naar een plek waar mais te eten is. Afstand 28 meter en binnen een paar minuten zijn de eerste drie ratten geveld. Twee vallen er van het randje af de maiskuil op en de ander valt terug van het randje tussen de brandnetels. De 4e rat die te zien was, heeft zich uit de voeten gemaakt. Die is later gesneuveld.

Met de warmtebeeldkijker zijn duidelijk de warme (rode) plekken te zien in de maiskuil. Warmte die ontstaat door het rottingsproces. Als deze gaten niet snel luchtdicht worden dichtgeplakt gaan hele delen van de maiskuil verloren. 


De bestrijding

Gedurende een 2:30 uur ben ik bezig om de ratten op te zoeken en te schieten. In die periode loop ik ongeveer elk half uur heel zachtjes een ronde over de boerderij en bezoek ik om de beurt maiskuil, de loopstal, de kalverstal en een bosje naast de loopstal. Op de raarste plekken kom je de ratten tegen. Zo schiet ik er een die uit een regenpijp kijkt en een die in de loopstal uit een ijzeren pijp van het voerhek komt gekropen. 

De eerste rat bij de maiskuil die sneuvelt. De witte streep is de reflectie van de kogel in het infraroodlicht. 

De laatste rat bij de maiskuil die om komt. Ook hier is het witte streepje van de kogel in het infrarood licht nog te zien net voordat de kogel de rat treft.

Gedurende de bestrijding hoor ik een steenuiltje, zie ik een huiskat van de buren die mij de hele avond van een afstandje in de gaten houdt, een enkele haas, een paar koppels eenden zien ik en hoor en zie ik veel ganzen. Het is de tijd van het jaar dat de ganzen in groepen verzamelen en zich tegoed doen aan het gras in de veenweide gebieden. Opvetten voor de winter of voor de trek naar hun overwinteringsplaatsen. 

Afronding

Om 23:15 uur komt de agrariër de laatste ronde op de boerderij doen. Ik was net begonnen met de ratten te verzamelen waarbij er aan het eind van de zoektocht er 19 op tableau liggen. 

Een eerste verslag breng ik uit van waar ik de meeste ratten heb geschoten en waar ze hun nesten en loopgangen hebben. Een van de volgende dagen gaat de agrariër er mee aan de slag om deze doorgangen te blokkeren en de nesten weg te halen. 

De jonge Jack Russell vangt al een enkele keer een rat. Hij jaagt al achter de ratten aan en met een beetje ouder worden en meer vaardigheid kan hij op een natuurlijke manier de ratten weghouden. Nu is hij soms tijden bezig om tussen de boomwortels in het bosje aan het graven waar de ratten hun gangen en nest hebben. Daar laten ze zich echt niet vangen door een hondje alleen. 

Aan het eind van de avond 19 ratten kunnen oprapen van de 22 die er geschoten zijn bij de maiskuil en op andere delen van de boerderij.


De volgende dag

De volgende dag ben ik bij daglicht gaan kijken waar de ratten gangen en nesten precies zitten en hoe groot de gaten zijn waar de ratten door het afdekzeil zijn gevreten. Hieronder is de schade te zien. 

Een van de gaten die de ratten door het afdekzeil en het landbouwplastic hebben geknaagd om bij de mais te komen. Naast deze gaten maken de ratten ook gangen in de maiskuil. Telkens graven ze een stukje verder op zoek naar lekker verse maiskorrels.

De mais die de ratten omhoog hebben gewerkt bij het graven van de gangen. Dit beetje mais is verloren. Veel erger is de rotting van de mais door de toevoer van zuurstof door de gangen die ze in de maiskuil maken.


Een uitgang van de rattengang die verborgen ligt onder de brandnetels aan de buitenkant van de sleufsilo met mais.

Hier nog een andere uitgang van onder de dovenetels verborgen. Een heerlijke plaats voor de rat om te wonen zo vlak bij een overvloedige hoeveelheid eten en relatief veilig. 

De volgende dag komt de jonge Jack Russell trots een dode rat laten zien die ik niet kon vinden maar hij kennelijk wel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.