De Volkskrant een nacht mee rattenjagen

Op 26 augustus word mij gevraagd of ik mee wil werken aan een reportage door De Volkskrant over rattenbestrijding met een persluchtgeweer. Ook wel rattenjagen genoemd. Een mooie kans om te laten zien hoe effectief de methode is en hoeveel beter dan het gebruik van rattengif. Dus ja, natuurlijk wil ik daaraan meewerken. Jasper Daams gaat de reportage maken. Meteen even opgezocht wat hij zoal geschreven had. Dat is interessant. Dit gaat leuk worden! 

De wens was om de rattenbestrijding bij een particulier uit te voeren. Zo een klant had ik niet in de planning staan, vandaar dat ik een oproep op een Facebookpagina over rattenbestrijding met duizenden volgers plaatste. Eén reactie kwam er. Een particulier die naast een paar erfkippen ook dressuurpaarden fokt. 

Een week eerder was ik nog bij een particulier geweest die rattenoverlast in zijn groentetuin en kas had. Dat was een mooi voorbeeld geweest hoe de methode werkt. Ze vraten daar hun tomaten, druiven en paprika's op.

Om er zeker van te zijn dat er echt ratten bij de paardenfokker zaten ben ik op een avond een uur gaan kijken. Het zou voor mij toch wel wat ongemakkelijk zijn, om op zo een reportageavond met journalist en fotograaf mee, geen ratten te treffen.

De eigenaar liep mee over het erf en er liepen zeker ratten. Een stuk of 7 ratten gezien. Niet een grote plaag in het aantal ratten, wel een groot ongemak dat ze veroorzaakten. In het verleden hadden ze ook al in de panden gezeten en zijn spullen kapot geknaagd in de paardenstal. Toen kon het nog bestreden worden met gif, nu kan en wilde hij dat niet meer. 

Op zoek naar ratten in de nacht met thermische zoeker

Foto: Daniel Rosenthal. Op zoek naar de ratten met de thermische kijker.


Na al het papierwerk en lidmaatschap geregeld te hebben met de Wild Beheer Eenheid Reeuwijk en omstreken, de jachthouder en de grondeigenaar was woensdag 18 september de dag van de bestrijdingsactie. Droog, aangenaam weer en alle drie de betrokkenen konden op die dag. 

Ongeveer 1:30 uur daadwerkelijk achter de ratten aan gezeten. Daarvoor was het wachten tot iedereen van de paardrijles het terrein verlaten had. In de tussentijd mooi de kans om uit te leggen hoe een persluchtgeweer werkt, hoe het gelukt was om het geweer zo geluidsarm te krijgen, wat de digitale apparatuur kan en waar het ook wel eens mis gaat met al die elektronica.

Totaal 9 ratten geschoten. Minder dan verwacht maar dat komt ook omdat we met 3 mensen over het erf liepen, er foto's werden gemaakt, vragen werden beantwoord en het licht in de paardenstal niet uitging. 

Na meer dan 120 WhatsApp berichten heen en weer, verschillende telefoongesprekken, een interview etentje en avond bestrijden had ik mijn bijdrage wel geleverd. Jasper Daams & Daniel Rosenthal hebben er een prachtige reportage van gemaakt. Kijk hier voor het artikel. Daniel schrijft bij het toezenden van de foto's: "Dank voor je tijd-het was echt bizaar :))))"

Ratten schieten met luchtbuks.

Foto: Daniel Rosenthal. Een rat onder schot in de ruigte vlak bij de mesthoop. 

Een dood geschoten rat.

Foto: Daniel Rosenthal De eerste rat die sneuvelde.

De dode ratten verzameld en op tableau gelegd.

Foto: Daniel Rosenthal. Een foto maken van de 4 ratten op tableau. De 5 andere ratten liggen in de mesthoop waar niet gelopen kon worden. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.