Die ene grote rat

Het is op een maandag dat ik in de loop van de middag gebeld word. Een uiterst aardige mevrouw heb ik aan de telefoon die verteld dat ze overlast hebben van een rat. Als ze in de avond na een drukke dag nog even in de tuin zit om te ontspannen is er al een paar keer een grote rat vlak langs gelopen. "Ik schrok me rot van die grote rat. Hij loop gewoon vlak langs me heen." 

Nadat ik via GoogleMaps de locatie heb bekeken en veilig bevonden is spreek ik met haar of om twee dagen later langs te komen. De grondgebruikersverklaring stel ik op waarmee ik toestemming heb om in de nacht op het erf te lopen om ratten te bestrijden. 

Om half tien in de avond ben ik er en ik weet dat dit de moeilijkste klussen zijn. Heel weinig ratten en van die weinige ratten veel overlast van hebben. 

De rat die gezien wordt is elke keer even groot, misschien is het er maar één die er rondloopt. 

We teken de papieren. Ik monteer het geweer en geef uitleg hoe ik te werk ga. De buren zijn op de hoogte gesteld van mijn komst en zullen deze avond ook binnen blijven. Een rondleiding over het erf volgt en na verteld te hebben hoe het geweer en de nachtzicht apparatuur werkt is het om 22:00 uur tijd om aan de slag te gaan. 

Ik kies een plek van waar ik veilig kan schieten en de grootste kans heb om de rat te zien. Een half uur gaat voorbij en ik zie niets. Ook het volgende half uur is alleen maar turen door de warmtebeeld camera op zoek naar een rat. Niets te zien. Helemaal niets. Oké ik zie wel een motje vliegen die warmte afgeeft, een veldmuisje bij de vogelvoerplaats van de buren nog een paar vogels in een volière maar geen rat. 

Een ander veldmuisje loopt over de schoeiing langs het zitplaatsje. Zou ze zich vergist hebben en het muisje hebben aangezien voor een rat? Na ruim een uur ben ik het staan zat en ga even zitten met uitzicht op de sloot. Daar komt het veldmuisje weer aan en loop tot vlak bij. Als je maar heel stil zit en geen geluid of trillingen veroorzaakt kunnen ze tot vlakbij komen. 

Het is onderhand al 1,5 uur bezig en ik begin een beetje moedeloos te worden. Zal het de eerste avond worden waar ik geen enkele rat schiet bij een opdracht. Om 23:37 uur zie ik dan plots toch een rat. Voordat ik het geweer heb kunnen richten ben ik hem kwijt. Doodstil blijf ik staan en dan zie ik hem 5 minuten later toch even verderop. Één schot en de rat sneuvelt direct. Gelukkig.

In de week erna is er geen rat meer gezien. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.