Ratten bestrijden op een manege

Twee jaar geleden was ik al een keer op deze manege geweest en had er 4 ratten geschoten aan de buitenkant van de stallen waar de jonge paarden gehuisvest zijn. De enige andere rat schoot ik op de voorgang. Nu was er wel meer aan de hand. De eigenaar van de manege sprak over ratten op de voorgang, in de paardenboxen en in verschillende stallen. Ook liepen ze al vroeg in de avond zichtbaar rond. Wil je binnenkort een keer komen helpen ? 

Koeien vs paarden

Je zou denken dat er niet veel verschil is bij het rattenschieten in stallen met koeien of stallen met paarden. Dat ligt toch wel wat anders. De koeien zijn gehuistvest in grote stallen met weinig afgescheiden vakken en daarmee kun je ver kijken en over grotere afstand schieten. Paarden staan in boxen en dat zijn allemaal kleine dichte afscheidingen met aan het gangpad een ijzeren hek met een deur en kijk opening erin. Daarmee zijn de ratten pas te zien als je erg dichtbij bent.

Vluchtdieren 

Paarden zijn vluchtdieren. Wanneer er gevaar dreigt slaat het paard op de vlucht. Daarom zijn paarden erg gericht op de omgeving en alert op bedreigingen. Het is dan ook belangrijk bij het rattenschieten op een manege om te voorkomen dat de paarden schrikken en onrustig worden. Rustig aan doen, voor paarden voorspelbaar gedrag vertonen en weinig herrie maken. Voelen ze toch gespannen dan zachtjes tegen ze praten.

Foto 1: Een van de weinige ratten die van iets grotere afstand is geschoten. Afstand 13 meter.


Grote en klein ratten.

Het geweer heb ik al op de minimaal wettelijke mondingsenergie afgesteld om bij het schieten in stallen er zeker van te zijn dat er geen schade ontstaat en zo min mogelijk geluid te produceren.

De grote ratten liepen vooral op de voorgang en over de ijzeren randen van de boxen en de kleintjes in de paardenboxen. De grote ratten op de voorgang heb ik daar geschoten omdat met een klein roepje de rat vaak een paar stappen naar je toe doet. Bij een schot recht van voren blijft de kogel in de rat en ketst niet nog ergens tegenaan wat vaak meer geluid maakt dan het schot zelf. Ook heb ik de grote ratten geschoten als de achtergrond van zacht hout was zoals op foto 1.  De klein ratten heb ik in de boxen kunnen schieten omdat het kogeltje wel door het kleine ratje heen schiet maar vervolgens geluidsarm in het stro smoort. Zie foto 2

Foto 2: de kleine rat achter in de paardenbox zittend in een dik pak met stro. Afstand 7 meter.

Toch licht aan.

Bij voorkeur werk ik onder zo donker mogelijke omstandigheden. De ratten kunnen mij niet zien en ik met de thermische- en infraroodnachtzichtapparatuur hen wel. Toch heb ik op deze avond van rattenbestrijding enig licht laten branden opdat de paarden mij nog konden zien. Ze zijn immers niet gewend dat er in het donker iemand over de gangen loopt en zouden van mij kunnen schrikken als ik er plots ben. De grote schuifdeuren hebben op een flinke kier gestaan met erboven de nachtlamp aan.

Effectief

Bijna alle ratten die ik gezien heb zijn gesneuveld. Een paar ratten die ik in de stal op meer dan 50 meter zag waren al weg voordat ik voldoende dichtbij  was. Ook een deel van de kleintjes zijn niet gesneuveld. Die komen een volgende keer wel aan de beurt. Eerst maar eens horen hoever de de overlast is afgenomen en of de weringsadviezen effectief zijn. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.