Zijn ratten te verjagen met ultrasound

Ratten kunnen geluiden van een hogere frequentie horen dan mensen. Deze geluidsfrequenties zijn voor het menselijk gehoor niet waar te nemen en wordt ultrasound genoemd. Het idee is om een apparaat ultrasound te laten produceren die mensen niet kunnen waarnemen en ze niet irriteert, maar die door ratten wel wordt waargenomen, hen irriteert en ze daarmee verjaagd. Dat is het idee. Werkt dit ook?

Zijn ratten te verjagen met ultrasound? 

Nee. Gecontroleerde studies hebben aangetoond dat ultrasone verjagers van ongedierte niet effectief zijn bij het verjagen van wilde ratten en ander ongedierte. Er blijkt volgens een studie van Bomford O'Brien 1990 dat ultrasound niet effectiever is dan hoorbaar geluid.

Ultrasound (ultrageluid) apparaten helpen weinig om de ongewenste knaagdieren als ratten en muizen te verjagen. Als het al werkt dan is het zeer tijdelijk van een paar minuten tot een paar dagen. Meestal keren de knaagdieren gewoon terug naar hun nestplaatsen en de locaties waar ze voedsel zoeken, ook als het ultrageluid nog aanstaat laten de studies van Pierce uit 1993 en van Timm uit 1994 zien.

Het onderzoek van Timm concludeert ook dat ultrasound geluid de knaagdieren niet uit gebouwen weet te verjagen of dat het een bovengemiddeld sterftecijfer veroorzaakt.

Het maximale effect van ultrasound is een zeer tijdelijke verstoring van de ratten die van een paar minuten tot een paar dagen duurt. Dan gaan ze weer vrolijk verder met hun activiteiten zoals ze gewend waren.

De rat trekt zicht niets aan van het ultrasound, ultrasone geluid.

Waarom werkt ultrasone geluid niet tegen ratten?

Het is een hartstikke goed idee om ratten te verjagen met geluid waar wij mensen geen last van hebben. Toch blijkt het niet te werken en dat komt om verschillende redenen. 

  • Gewenning. De ratten raken snel gewend aan terugkerende geluiden en hebben snel door dat ze niet bang hoeven te zijn voor het ultrageluid. Er treedt snel gewenning op. 
  • Uitdoving. Het ultrageluid is vrij zwak en neemt ook nog eens snel af in sterkte als de afstand tot de bron van het geluid toeneemt. Op 4.5 meter van de bron is de intensiteit van het geluid al gehalveerd en op 9 meter is het bijna helemaal niet meer waarneembaar.
  • Geluidschaduw. Het ultrageluid wordt geblokkeerd door de tussen de bron en de rat staande objecten. Zo heeft een rat die in een wand zit geen enkele last van de ultrasound omdat de buitenkant van die wand al het geluid al absorbeert. Zoals een bank het licht van een lamp blokkeert, zo blokkeert het ook het ultrasone geluid. 
Het ultasone geluid dooft snel uit en werkt  al helemaal niet meer achter banken, kasten of wanden.

Keihard ultrasoon geluid...helpt dat wel?

Het is mogelijk om ratten met ultrasoon geluid permanente schade en stuiptrekkingen te veroorzaken. Het ultrasone geluid moet dan zo luid zijn dat het ook schadelijk is voor mensen en andere dieren. Volgens het onderzoek van Timm 1994 produceren ultrasone apparaten voor het verjagen van ongedierte geen geluiden van een dergelijke intensiteit. Dat is verboden en niet zonder reden. 

Is het ultrasound van een vermeende ongedierteverjager schadelijk voor je huisdier?

Het weinige onderzoek dat er naar gedaan is concludeert dat honden geen afkeer hebben tegen het ultrasone geluid. Katten worden niet meer alert en vluchten ook niet van het ultrasone geluid. Katten hadden zelfs de neiging om dichter bij het ultrasone apparaat te verblijven als het aan stond. Op de korte termijn lijkt het ultrasone geluid honden en katten geen negatief effect te hebben. Op de effecten van langetermijnblootstelling aan deze huisdieren zijn nog geen studies gedaan. 


En dan nog dit...
FTC Warns Manufacturers and Retailers of Ultrasonic Pest-control Devices

Staff of the Federal Trade Commission's Division of Enforcement (VS) today announced that they have sent warning letters to more than 60 manufacturers and retailers of ultrasonic pest-control devices, stating that efficacy claims about those products must be supported by scientific evidence. FTC staff reviewed print and catalog advertisements and conducted a "surf" of Internet sites marketing such devices. They found that many of the advertisements make explicit claims about the products' ability to eliminate rodents or repel insects. According to staff, these types of claims may not be in compliance with the FTC Act, which prohibits false and deceptive advertising.


Een collega Andor Ploeg schreef mij het volgende: "Ultra sound is pure oplichting. Gisteren ook nog een duivenhok rat vrij gemaakt dat vol hing met die onzin." en voegde een link toe naar deze video.

Proof That Ultrasonic Pest Repellers Are A Scam: Class Action Lawsuit For Fraud

 

Het filmpje is van 17 mei 2020

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.