We hebben last van ratten

We hebben last van ratten. Kun je komen?

Op deze boerderij was ik nog nooit geweest en kende de bewoners ook niet. Via een WhatsApp bericht kwam dit verzoek binnen. Eerst maar even bellen om te horen hoe groot de nood is en op welk adres de ratten bestreden moeten worden. Een bezoek was zeker nodig op deze locatie in Utrecht. Eerst kijk ik altijd op Google Maps hoe de ligging van de locatie is en of er aanvullende maatregelen genomen moeten worden voor de bestrijding. Denk aan nabijgelegen woningen, binnen of buiten de bebouwingscontouren. 

Actie

De bellers hadden geluk. Deze avond was ik nog vrij kon meteen actie ondernemen om alles voor te bereiden voor de rattenbestrijding die avond. Het papierwerk op orde maken, geweer nakijken en zeker zijn dat alle batterijen van de richtkijker, thermische zoeker, infraroodlamp, laserafstandsmeter, zaklamp en hoofdlamp opgeladen zijn. Dit doe je ook van de gehele reserve set, want als een onderdeel faalt kun je niet of nauwelijks goed werken.

Zonsondergang

Rond zonsondergang probeer ik op de locatie aan te komen, dan is er nog voldoende tijd voor de ondertekening van de papieren, rondleiding over het erf en het controleren van de zuiverheid van het geweer. Een half uur na zonsondergang is het donker en begint de bestrijding.

De aanvang van de rattenbestrijding begint een half uur na zonsondergang.


Jack Russell & poes

De Jack Russell vangt regelmatig een rat en de poes van onbekend merk loopt ook wekelijks wel met een jonge rat te slepen. Nu zit de hond in zijn nachtverblijf en de zwarte poes loopt ergens rond. Zo gaat dat met erfkatten op een boerderij. 

Twee hotspots

Om de meer dan 2:30 uur rattenbestrijding samen te vatten; er sneuvelden meer dan de 17 ratten die op tableau liggen. Twee hotspots waren er. Een bij de melkrobots waar de ratten mee-eten van het gemorste krachtvoer. Daar is acuut niet veel aan te doen. De andere plek was op het dak waar een voerpijp die van de bulksilo naar de melkrobots loopt lek is. Hier op de foto is dat uiterst links boven te zien. Via een sluiproute tussen de muren door komen de ratten het dak op waar ze hun buik rond eten. Een waar tafeltje-dek-je voor deze knagers. 

De rat doet zich tegoed aan het krachtvoer dat op het dak ligt.


Rechts beneden op de foto ligt al een grote rat op zijn rug op de golfplaten en is ook nog net het glinsterende oogje te zien van een jonge rat. De grote rat heb ik eerst geschoten en later kwam de kleine nog terug om te zien wat er aan de hand was. Ook gesneuveld. Zes dikke ratten en twee kleintjes heb ik op deze plek geschoten. 

Videoverslag

Na afloop maak ik een videoverslag van waar alle ratten geschoten zijn om dit later telefonisch te bespreken. Waar kan wat gedaan worden om de oorzaak van de rattenoverlast te verminderen.

Deze maatregelen worden nu genomen en het ligt in de planning dat ik nog een keer terugkom om zoveel mogelijk van de overgebleven ratten te bestrijden. Daarna hopen we dat de Jack Russel en de poes het binnen de perken kunnen houden. 

De ratten op tableau van groot naar klein die deze avond gesneuveld zijn. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.